Tudatos álmodás

 

 

Mi is ez?

Tudatos álmok

Hogyan fogjak hozzá?

Álommágia

Mire jó az álomnapló?

Tapaszatalatok

Vissza az Álomnaplóhoz
Vissza a Varázslatokhoz

Linkek
Felhasznált és ajánlott irodalom

 

Mi is ez?

Tudatos álmodás = Lusid Dream, Álomkontroll (Te tudsz rá más szót?)

Ez magyarul azt jelenti, hogy kifejlesszük magunkban azt a képességet, hogy miközben álmodunk, tudatában legyünk, hogy alszunk, és amit látunk nem a valóság, tehát szabályozni tudjuk álmainkat.

Fel

Hogyan fogjak hozzá?

Azt hiszem, legelőször is leszögezném, hogy ezt technikát ne használjuk a valóságból való menekülés egyik útját. Ne felejtsük el, hogy habár a lélek birodalma végtelen, de csak abból tud építeni, amit a valóságból megtapasztalt, ne merüljünk el benne örökre, elfeledbve a minket körülvevő valóságoz, álljunk mindig két lábbal a földön. Napi 8 óra alvás egy felnőtt embernek tökéletsen elegendő, A tudatos álmodás rendkívül hasznos rémálmaink és félelmeink leküzdésére, az SP-ből (SP = az alvási paralízis angol rövidítése, ébredési bénulásnak is nevezik, ébren vagy, tudatod teljes birtokában, ám nem tudsz mozogni, vagy megszólalni, ilyenkor gyakoriak a halucinációk, bővebben lásd itt)való szabadulásra, illteve saját fejlődésünk elősegítésére. Tehát mindenképp evilági életünk, környezetünk "jobbá" tételére.

A tudatos álmodás, mint már írtam, természetes képesség, ami azonban nem mindenkinél egyaránt fejlett, illetve képes visszafejlődni is. Előidézésére azt az alapelvet használjuk fel, miszerint a mindennapi szokásaink álmainkban is megjelenhetnek. Ha tehát mikor ébren vagyok, és megkérde magamtól, hogy nem-e álmodom,akkor egyszer álmomban is meg fogom. És, ha nem tételezem fel éber állapotomban sem automatikusan, hogy hát persze, hogy nem, hanem tüzetes megvizsgálom a körülményeket, akkor álmomban is ezt fogom tenni, és egyszercsak rájövök, de igen, én álmodom!

Szóval, kérdezgessük magunktól napközben hogy ébren vagyunk-e, rendszeresen és gyakran, illetve végezzünk el egy vagy akár több valóságtesztet, főleg akkor, ha valamilyen különleges helyzetbe kerülünk, látszólag hihetetlen dolgok történnek velünk, vagy ha olyan helyzetben, helyszínen, személyekkel vagyunk, mint álmainkban is szoktunk.

Íme néhány valóságteszt:

A "csípj meg" nem hatásos teszt, mivel álmunkban is érzünk fájdalmat, sőt még jobban is mint ébren.
A valóságteszt csak úgy hatásos, ha mindig, valahányszor elvégezzük őket, akkor feltétlen kételkedjünk benne, nem-e álmodunk. Hiszen álmaink közben is azt hisszük, hogy ébren vagyunk, sőt fel sem merül bennünk, hogy álmodunk-e. A másik dolog, ha már egyszer elkezdtük, akkor valahányszor eszünkbe jut, mindig végezzük el.

Egyéb technikák:

Egy táblázat a tudatosság mérésére:

-6: egyáltalán nem aludtam
-5: aludtam, de nem emlékszem semmire
-4: 1 db statikus álomképre emlékszem
-3: több statikus álomkép villan be, köztük nem tudok kapcsolatot teremteni
-2: emlékszem egy álomjelenetre /ebben mozgás és/vagy beszéd is volt/
-1: álomfoszlányokra emlékszem
0 : egy álomra egész tűrhetően emlékszem
+1: több álomra emlékeztem aznap, rengeteg álomélmény és részlet megmaradt reggelre
+2: volt egy rövidebb spontán tudatos rész
+3: olyan tudatos álom, amely már megfelel a „hivatalos” követelményeknek, és elég hosszú is, de nem tudtam tökéletesen kontrolálni
+4: jól tudtam konrtolálni, 75%-a alatt a kezemben volt az irányítás
+5: tudatos álom, amelyben valami komolyabb problémára vagy kérdésre sikerült választ találnom
+6: megosztott és a prekognitív tudatos álom.

Fejlődésed könnyen mérheted egy egyszerű grafikon segítségével, az értékelést célszerű naponként, és nem álmonként végezni. Egy-egy mélypontkor érdemes megvizsgálni a körülményeket: túlhajtottad magad, érzelmi válság, stb...

Fel

Mire jó az álomnapló?

Az álomkontroll folyamán:

Egyébként

Emlékezési technikák

Fel

Tudatos álmok

Írd le tudatosálom-élményeidet mailben, és küld el ide, hogy kitehessem a honlapra!

  1. Saját éményeim:

1. Saját élményeim:

Nekem viszonylag könnyű volt ezt a technikát megtanulnom, mivel kiskoromban számos alkalommal átéltem, amikor az ember teljesen tudatában van annak, hogy álmodik. Így tudtam, hogy létezik ilyen, nem pedig csak egy olyan fantazmagória, mint a szó szoros értelmében vett örök élet itala. Körübelül egy hónap gyakorlás után már érzékelhető eredmények voltak.

Íme egy olyan álmom, amit pár hét gyakorlás után láttam:

 

2005. február 6. vasárnap - 7. hétfő

5:31-6:00

Csörög a telefonom, hogy fel kellene kelnem, de a szokásosnál jóval halkabban. Felébredek, majd lehunyom még a szememet, hogy lustizok még egy kicsit. Pár perc múlva kinyitom, ésa félhomályban meglátom: fél 7!!! El fogok késni!
Bepánikolok, fel akarom kapcsolni a kisvillanyt az ágyam mellett, ám hiába próbálkozom, az nem gyullad fel. Néha felvillan (nem is akkor, amikor éppen kapcsolom, de ezt nem veszem észre).
Végül feladom.

Fentebb


Ekkor csörgött az óra a valóságban is, és hatalmas kő gurult le a szívemről. Elalvás előtt többször is elvégeztem azt a valóság-tesztet, amikor egy lámpa fel-lekapcsolgatásából áll. Nagyon dühös voltam magamra, amiért élesben nem tudtam alkalmazni.

Első (félig) tudatos álmomat is, amelyen elég sokat gondolkoztam.
(Természetesen a neveket átírtam benne):

 

2005. május 10. kedd - 11. szerda: *****DILIHÁZ HELYETT IRÁNY ÁG!*****

9:00-10:00

Biztos volt valamilyen előzménye, én azonban nem emlékszem már rá. Arra viszont igen, hogy Apával leszálltunk a délutáni vonatról. Ez a vonat a valóságban éppen fordítva közlekedik. Az Állomáson ott állt meg, ahol egy olyan szokott, ami nagyon hasonlít az enyémre, és mindig is szerettem volna felszállni rá.
Apa a kezemet fogva húzott le a vonatról. Nem akartam vele menni. Hogy is akartam volna! Hiszen a diliházba akart vinni. Talán tényleg volt otthon valami mániákus rohamom, sőt majdnem biztos is. Hisztiztem, amíg vonszolt végig az úton, kiabáltam, bőgtem, kalimpáltam, amikor hirtelen minden kitisztult. Minden világos lett. Ránéztem az órára, de nem tudtam pontosan megmondani hány óra, amennyit sikerült lelesnem róla, az annyi volt, hogy 2 vagy 3 között lehet.
"Álmodom?"-gondoltam magamban.
Megpróbáltam visszaemlékezni, mi történt velem az elmúlt fél órában, de nem igazán jöttek össze a dolgok.
"Álmodom?" - majdnem biztos voltam benne, hogy igen. "Csinálni kéne valamit. Repülni. Átalakítani a környezetem. De mi van, ha mégsem álmodom?"
Nem kezdetem el végül ugrálni, hogy repüljek, mert féltem, hogy mégsem álmodom. De teljesen tiszta fejjel megpróbáltam apának elmagyarázni a dolgokat. De apám a magyarázatomra is azt hitte, hogy hülyeségeket beszélek.
Elhatároztam, átalakítom a környezetemet, akkor éppen a főteret. "Menjenek össze a házak" - koncentráltam erően. Nem sikerült. "Nos akkor elmegyek Tiszaágra!" - gondoltam magamban. A valóságban ezt soha nem mertem volna megtenni, Denny azonnal rájött volna, hogy csak hozzá megyek. Denny akkori nagy szerelmem volt, rengeteget szenvedtem miatta, mivel ő figyelemre sem méltatott.
A következő tiszta álomképem, hogy otthon vagyok, és egy pár fős tárasággal bicajozok Tiszaág felé. Régi barátok, osztálytársak voltak az illetők, és Ka, aki szintén ott lakik Tiszaágnál, és Denny legjobb barátja, aki melleseleg lehet, hogy belémzúgott. Egy darabig a valóságos úton mentünk, majd kezdett egyre idegenebbé válni a táj. Olyan volt, mint Pala felé, ami az ellenkező irányban van. Egy nagy erdő volt. Leszálltunk. Egy temető volt ott. "Zsidó sírkert" - gondoltam, bár tudom, a valóságban nem így néz ki egy zsidó temető. Sőt semmilyen temető nem így néz ki. A sírok még rendben, leszámítva, hogy ízléses kék-fehérek voltak, mint a mediterrán házak, és a hangulatuk is olyan volt: napfényes, derűs, kedves. Középen egy család sírjai álltak, körbekerítve: két nagyobb (a szülők) egymás mellett, körülöttük kisebbek, a gyerekeké hehettek. Friss virágok. A szél suhogott. Boldogság lengte körül az egészet. Boldog életük lehetett...

Fentebb


Ekkor még nem voltam tisztában az álmok működésével. Furcsa volt, hogy arra koncentráltam, hogy eljussak Tiszaágra, nem pedig az, Vele legyek. Nem tudtam tökéletesen kontrolálni az álmomat, illetve az első siker után ki is engedtem az irányítást a kezemből.

Fenris

Szerkeszti: Merdhith

Fel

Álommágia

Írta: Celeste

Fordította: Merdhith /*nyelvvizsgára készülve*/
Forrás: Amethyst wicca

 

 

1. rész: Alapok

2.rész: Varázslatok: általános jó közérzet,
szépség, egészség

3. rész: Varázslatok, a Felhatalmazás

4. rész: Az istennő nevei

5. rész: Az istenek nevei

6. rész: Szerelmi varázsltok

7. rész: Különféle varázslatok

8. rész: Pénzhozó varázslatok

Minden az álmokról és mágiájukról

Álomutazás

Tervezd meg saját álmaid!

Álomvánkos

Álomreceptek

Álomfonás

 

Linkek

 

Fel

Tapaszatalatok

Szerkesztés alatt

Fel

Linkek:

Magyar honlapok, cikkek:

Idegennyelvű honlapok:

Fel

Felhasznált és ajánlott irodalom:

  1. Paul Tholey – Kaleb Utecht: Alkotó álom
  2. Patricia Garfield: Teremtő álom
  3. Robert Moss: Tudatos álmodás

Fel